7 Fa'amatalaga Fa'ate'ia Fa'ailoga E te Le'i Iloa

Anonim

7 Fa'amatalaga Fa'ate'ia Fa'ailoga E te Le'i Iloa

A o'o mai i tifiga, e o'o mai ma alu a'e aga. Mai aso anamua e oo mai i le taimi nei, o le lalolagi o sitaili ma le matagofie ua vaaia le tele o suiga. O iinei, tatou te va'ava'ai i nisi fa'amatalaga tulaga ese tala fa'asolopito. Mai fa'atauva'a fa'ailoga e o'o atu i faiga mata'utia ma manatu sese masani, su'e ni fa'amatalaga fa'avalevalea se fitu i lalo.

Flappers e le'i ofuina ni pito

Ata: Pixabay

Pe a mafaufau se tasi i sitaili mo le 1920's, o se mea e masani ona alu i ai o le ofu talaloa. Ae e lē faapena le faamatalaga a Beverley Birks, o se pule o faaaliga, o lē na talanoa iā Racked i le 2017. “E lē o se mea masani lea na e vaai i ai i le 1920s. O le a avea lena mea o le suʻega poʻo le lalagaina, ”o lana faʻaaliga lea. E pei o le tele o mea, e mafai ona nonoa i tua i Hollywood. O ata tifaga na seti i le 1920's ae na faia i le 1950's na maua ai faʻamatalaga faʻaonaponei o le toe foʻi. Ae ui i lea, o le talafatu o flappers ofuina fringe o loʻo faʻaauau pea e oʻo mai i aso nei.

Sa Fa'avae Fa'atasi ma Le Ta'ita'i

Ata o Queen Elizabeth I

I aso nei, ua sili atu le nofouta o tagata faʻatau i vailaʻau oona o loʻo faʻaaogaina i mea teuteu. Ae i tua i aso anamua ma oʻo atu i le 19 seneturi, o le pauta o loʻo faʻavae i luga o le taʻitaʻi sa taatele. Ata o tagata lauiloa e pei o Masiofo Elisapeta I foliga foliga e sesega, pa'epa'e susu. E to'atele tagata na fa'aogaina le fa'avae o le ceruse lea e aofia ai le pa'epa'e pa'epa'e e fai ma mea autu e ausia ai lenei foliga.

O le mea e malie ai, sa fa'aaoga e Queen Elizabeth I le fa'avae e ufiufi ai ma'ila lea na sau mai se fa'ama'i tama'i ile 20 o ona tausaga. Ole 'ona ole ta'ita'i e mafai ona i'u ai ile oti ma e tele ni tausaga e fa'amanaia ai. E eseese auga na maua e i latou na maua e pei o le le lava o le moe, tiga o le ulu, pipili ma le mea e ofo ai—le pa'u.

O Coco Chanel ma Elsa Schiaparelli sa i ai se Feeseesea'iga

I aso nei, o Chanel o se tasi o igoa sili ona lauiloa. Ae i le 1930's, tagata mamanu Gabrielle "Coco" Chanel ma Elsa Schiaparelli o ni fili malolosi. Sa lauiloa Schiaparelli mo le faia o mamanu agai i luma pe a faatusatusa i ana uo. “O le mea moni lava o i latou o ni tagata tauva, e na o le tasi le isi i le faamalo lemu. O loʻo taʻua foʻi na manumalo muamua Chanel i le susunuina o Schiaparelli," o le tala lea a Chanel ma Schiaparelli biographers Rhonda K. Garelick ma Meryle Secrest i le Harper's Bazaar.

Na taʻua e Chanel ia Schiaparelli o "le tusiata Italia o loʻo faia lavalava." Ina ua maeʻa le Taua Lona Lua a le Lalolagi, o le fale o Chanel lea na manuia aʻo gaumativa le pisinisi a Schiaparelli ma na ia tapunia i le 1954. I le 2013, na toe faʻafouina le igoa Schiaparelli i lalo o le faʻatonuga a Marco Zanini.

O Puma ma Adidas na Fanau Mai ona o Sibling Rivalry

(Luga) Adidas Sneakers (Lafo) Puma Sneakers

I aso nei, o adidas ma Puma ua lauiloa o le lua o taʻutaʻua sneakers brands. Ae na e iloa o ituaiga e lua na faia e uso? I le 1920s. uso Siamani Adolf ma Rudolf Dassler tatalaina se kamupani seevae. Na vave ona oso i le manuia ae o le faateleina o feeseeseaiga na mafua ai ona vaeluaina le kamupani i le lua i le 1948.

O le tele o tala, o loo taʻua ai se mea na tupu i le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi ina ua pomuina le taulaga Siamani o Herzogenaurach e vaegaʻau. Ina ua o atu Adi ma lona toalua i totonu o se malutaga pomu faatasi ma Rudi ma lona toalua, sa ia alaga, “Ua toe foi mai tagata palapalā.” Na manatu Rudi o se solitulafono i lona lava aiga. Na faaigoa e Adi lona igoa Adidas ae na faaaoga e Rudi lona igoa Ruda ae na suia i le Puma mulimuli ane. Na sau Adi i luga ma lona atamai mo metotia ma sootaga i tagata taʻalo e tusa ai ma Fortune.

E iai le Mafuaaga mo le Fuaiupu 'Mad as a Hatter'

Ata: Pexels

I aso nei pe a tatou mafaufau i le Mad Hatter, o le tele o tagata atonu e mafaufau ia 'Alice in Wonderland'. Ae i tua i le seneturi lona 19, o le aso sili o le faiga o pulou, na faʻaaogaina e le au fai pulou le mercury mo le faʻaogaina o le paʻu. O le aafia soo i le mercury na mafua ai ona le mautonu, le maua le moe ma le tautala lemu. O le fuaitau "valea e pei o se ita" e sau mai lenei fuaitau. E leʻi oʻo i le 1940 na faʻasaina ai le mercury i le faia o pulou i le US.

O Tamaloloa na Ulua'i Fai Ona mulivae

Louis XIV o Farani o loʻo ofuina mulivae

I aso nei, o seevae maualuga e fesoʻotaʻi ma se ofu o tamaʻitaʻi. Ae atonu e te ofo i le iloaina o seevae maualuga na mamanuina moni lava mo alii. E tusa ai ma se faʻaaliga e taʻua: seevae: Fiafia ma Tiga i le Savannah College of Art and Design, o seevae maualuga na atiae i le 15th seneturi o Peresia. O le aga na malaga atu i Europa ma o alii aristocrats ofuina i latou mo se foliga malosi. E le gata i lea, o iina e sau ai le fuaitau "lelei-heeled".

O Corsets sa le'i matautia e pei ona e manatu ai

Fa'ata'ita'iga o le kosi o le vaitaimi o Victorian (1890)

O le corset na maua ai le aafiaga o se ata tioata, ma e masani ona i ai se talaaga e matua matautia lava. Muamua lauiloa i le 1500's, o corsets sa lauiloa i le 1960's. E ala i le susuina o le tino o se fafine, na maua ai e fafine ni pupuni laiti. Valerie Steele, tusitala faʻasolopito ma le tusitala o le 'The Corset: A Cultural History', fai mai o corsets e le o se mea matautia e pei ona manatu tagata.

Fai mai a ia, o le manatu o le 13-inisi corset o se talafatu ma o corsets e leʻi mafua ai ona sese foliga o totoga e pei ona talitonu ai se tasi. Ua matauina foi e Steele e masani ona tetee alii i le ofuina o koseti; o lona uiga na ofuina e fafine i latou lava. O le mea e laki ai, i aso nei o fafine e iai le spanx e tuʻuina atu ai se ata lamolemole e aunoa ma le tiga.

Faitau atili