Essay: Aisea e i ai pea le Fa'ata'ita'iga o Fa'afitauli Eseese

Anonim

Ata: Shutterstock.com

A oʻo mai i le lalolagi faʻataʻitaʻiga, o le eseesega ua oʻo mai i se auala umi i nai tausaga ua tuanaʻi. Mai le fa'aalia o fa'ata'ita'iga o lanu i le fa'avasegaina o lapopo'a po'o fa'ata'ita'iga e le fa'alua, o lo'o i ai le alualu i luma moni. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea se auala umi e alu ai pe a oʻo mai i le faʻataʻitaʻiina o se malae taʻaloga maualuga. I le taimi o le tautoulu 2017 runway season, 27.9% o faʻataʻitaʻiga auala o faʻataʻitaʻiga o lanu, e tusa ai ma le lipoti a le Fashion Spot's diversity. E 2.5% le fa'aleleia mai le vaitau ua mavae.

Ma aisea e taua tele ai le eseesega i le faʻataʻitaʻiga? O le tulaga faʻatulagaina e le alamanuia e mafai ona i ai se aafiaga ogaoga i teine talavou o loʻo galulue o ni faʻataʻitaʻiga. I le avea ai ma na faavaeina le Model Alliance, Sara Ziff Fai mai e uiga i se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga i le 2017, "E sili atu i le 62 pasene [o faʻataʻitaʻiga na suʻesuʻeina] na lipotia mai na talosagaina e tatau ona paʻu le mamafa pe suia o latou foliga poʻo le lapopoa e latou lala sooupu poʻo se isi i totonu o pisinisi." O se suiga i le vaaiga e uiga i foliga o le tino e mafai ona fesoasoani e faʻaleleia atili le alamanuia mo faʻataʻitaʻiga faʻapea foʻi ma teineiti faʻamalosi e vaʻavaʻai i ata.

Essay: Aisea e i ai pea le Fa'ata'ita'iga o Fa'afitauli Eseese

Fa'ata'ita'iga Uuliuli & Eseesega

O se tasi o vaega o faʻataʻitaʻiga ua faʻaleleia o le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻiga o lanu. A o'o mai i fa'ata'ita'iga uliuli, e tele fo'i fetu fa'atu. Igoa pei Imaan Hammam, Linesy Montero ma Adwoa Apoah ua ave le fa'aaliga i vaitau talu ai nei. Ae ui i lea, e mafai e se tasi ona maitauina o le tele o nei faʻataʻitaʻiga e mama i le paʻu paʻu. Aʻo faʻaogaina le tele o faʻataʻitaʻiga o lanu e tatau ona faʻafetai, o le mea moni e tumau pea o tamaʻitaʻi uliuli e sau i le tele o lanu paʻu.

E mafai foi ona i ai se mataupu o le tokenism i le alamanuia. E pei ona taʻu atu e le faʻatonu faʻailoga e le taʻua Glossy i le 2017, e amata i le numera o faʻataʻitaʻiga o lanu avanoa. "Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o ofisa faʻataʻitaʻiga e naʻo ni nai faʻalapotopotoga i luga o latou laupapa e amata ai, ma o latou pusa faʻaaliga o vaiaso e ono itiiti ifo. E masani ona aofia ai, e pei o, lua i le tolu teine Afrika-Amerika, tasi Asia ma le 20 poʻo le sili atu Caucasian faʻataʻitaʻiga.

Chanel Iman na taʻu atu foi i le Times i le 2013 e uiga i le feagai ai ma togafitiga tutusa. "O ni nai taimi na ou faʻamagaloina ai e tagata mamanu oe na fai mai ia te aʻu, 'Ua uma ona matou mauaina se tasi teine uliuli. Matou te le toe manaʻomia oe.’ Sa ou matuā lotovaivai.”

Liu Wen i luga ole Vogue Saina Me 2017 Fa'avaa

Le tula'i mai o Fa'ata'ita'iga a Asia

A'o avea Saina ma tagata ta'alo tele i le tamaoaiga o le lalolagi, na e va'aia muamua le fa'ateleina o fa'ata'ita'iga a Asia i Sasa'e. Mai le 2008 i le 2011, faʻataʻitaʻiga e pei o Liu Wen, Ming Xi ma Sui He si'itia i le alamanuia. Na tula'i mai tama'ita'i ni fa'asalalauga tetele fa'apea fo'i fa'ava'a o mekasini fa'aautaluga maualuluga. Ae ui i lea, a o faagasolo tausaga, o lena unaʻiga e vaʻavaʻai atili i foliga Asia i tuʻuga na foliga mai na faʻaitiitia.

I le tele o maketi a Asia, o faʻataʻitaʻiga e ufiufi ai mekasini pe faʻaalia i faʻasalalauga faʻasalalauga o Caucasian. E le gata i lea, e lauiloa foi oloa paʻu i nofoaga e pei o Saina, Initia ma Iapani. O aʻa o le manaʻo mo le paʻu lalelei e mafai ona nonoa i tua e oʻo lava i aso anamua ma se faiga faʻavae faʻavae. Ae ui i lea, o loʻo i ai se mea faʻalavelave e uiga i le manatu o le faʻaaogaina o vailaʻau e suia ai le paʻu o le tagata i le 2017.

Ma faʻataʻitaʻiga a Asia i Saute e sili atu le pogisa poʻo foliga tetele e toetoe lava a leai se mea i totonu o pisinisi. O le mea moni, ina ua faʻaalia e Vogue India lona 10th anniversary cover starring Kendall Jenner , o le toʻatele o le aufaitau na ave faʻasalalauga faʻasalalau e faʻaalia ai lo latou le fiafia. Na tusia e se tasi tagata faʻamatalaga i luga o le mekasini Instagram: "O se avanoa lenei e faʻamanatuina ai measina ma aganuu Initia. E fa'aalia tagata o Initia. Ou te faʻamoemoe e te faia ni filifiliga sili atu i luma, e avea ma musumusuga i tagata Initia.

Ashley Graham e foliga sexy i le mumu mo Swimsuits For All Baywatch campaign

Fa'ata'ita'iga Curvy & Plus-Size

Mo lana lomiga o Iuni 2011, na fa'alauiloa ai e Vogue Italia lana fa'asalalauga fa'apitoa e fa'aalia ai fa'ata'ita'iga fa'aopoopo fa'aopoopo. O teine ufiufi e aofia ai Tara Lynn, Candice Huffine ma Robyn Lawley . O le mea lea na fa'ailogaina ai le amataga o fa'ata'ita'iga curvy na fa'aulu i le pisinisi fa'atau. E ui ina telegese le alualu i luma, ae na matou vaaia Ashley Graham na faʻasalalau le 2016 faʻavaa o Taʻaloga Faʻataʻitaʻiga: Faʻamatalaga Swimsuit, faʻailogaina le faʻataʻitaʻiga faʻaopoopo muamua e faʻamalieina le lomiga. O le faʻaofiina o faʻataʻitaʻiga curvy e pei o Graham, Barbie Ferreira, Iskra Lawrence ma isi faʻaopoopo i le gaioiga lata mai i le tino positivity.

Ae ui i lea, o faʻataʻitaʻiga faʻaopoopo-tele o loʻo i ai pea se faʻafitauli i le eseesega. O fa'ata'ita'iga lanu uliuli, Latina ma Asia e matua misi lava mai le fa'amatalaga masani. O le isi mataupu e va'ai i ai o le tino eseese. O le tele o fa'ata'ita'iga fa'aopoopo e iai foliga tioata itula ma e fetaui lelei. E pei o le paʻu o le paʻu, e eseese foʻi foliga o tino. O fa'ata'ita'iga e iai foliga apu po'o fa'ailoga fa'aloloa e masani ona le fa'ailogaina pe fa'aalia e pei ona iloga. E le gata i lea, o lo'o iai fo'i le fesili o le fa'ailogaina o fa'ata'ita'iga curvy fa'apea.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2010, Myla Dalbesio sa fa'aalia e fai ma fa'ata'ita'iga i le fa'aupuga a Calvin Klein Underwear. I le lapopoa 10 US, e toʻatele tagata na faʻailoa mai o ia e le o se lapoʻa. I le masani ai, e fa'aigoaina e fa'ailoga fa'ailoga la'ei fa'aopoopo i le lapopo'a 14 ma luga. A'o mo fa'ata'ita'iga, o le faaupuga e aofia ai le lapo'a 8 ma luga.

Faatasi ai ma lena eseesega fenumiai, masalo o le mafuaaga lena e fiafia ai faʻataʻitaʻiga curvier Robyn Lawley vala'au mo le alamanuia e tu'u i lalo le fa'ailoga fa'aopoopo. "O le tagata lava ia, ou te inoino i le faaupuga 'plus-size'," o le tala lea a Lawley i se faatalanoaga 2014 ma Cosmopolitan Australia. “E fa’avalevalea ma fa’atauva’a – e tu’u i lalo fafine ma tu’u ai se fa’ailoga ia i latou.”

Essay: Aisea e i ai pea le Fa'ata'ita'iga o Fa'afitauli Eseese

Fa'ata'ita'iga Transgender

I tausaga talu ai nei, faʻataʻitaʻiga transgender e pei o Hari Nef ma Andreja Pejic ua lavea le malamalama. Na latou tulaʻi faʻasalalauga mo faʻailoga e pei o Gucci, Makeup Forever ma Kenneth Cole. Faʻataʻitaʻiga Pasila Lea T. galue e pei o foliga o Givenchy i le taimi o Riccardo Tisci i le faʻailoga. Peita'i e mata'ina, e tele lava le misi o lanu lanu pe a o'o mai i fa'ailoga masani.

Ua matou va'aia fo'i fa'ata'ita'iga transgender o savavali i Fashion Week. Na fa'aalia e Marc Jacobs ni fa'ata'ita'iga transgender se tolu i lana fa'aaliga o le tautoulu-taumalulu 2017 i le New York Fashion Week. Ae ui i lea, i le avea ai ma polofesa Columbia Jack Halberstam fai mai e uiga i le tulaga lata mai i se New York Times tusiga, "E manaia tele o loʻo i ai transbodies o loʻo vaaia i le lalolagi, ae e tatau i se tasi ona faʻaeteete i lona uiga i tua atu o lena ma e uiga i le faia o tagi i faiga faʻapolokiki. O fa'aaliga uma e le o ta'ita'i uma i se aga aga'i i luma. O nisi taimi e na'o le va'aia."

Essay: Aisea e i ai pea le Fa'ata'ita'iga o Fa'afitauli Eseese

Faamoemoe mo le Lumanai

Pe a vaʻavaʻai totoʻa i le faʻataʻitaʻiga alamanuia ma le eseesega, e tatau foi ona tatou faʻafetai atu ia i latou o loʻo i le pisinisi e saʻo. Mai tusitala mekasini i tagata mamanu, e tele igoa iloga o loʻo vaʻavaʻai e faʻateleina le eseesega. Fa'atonu faatonu James Scully na ave i le Instagram ia Mati e tuuaia ai le igoa Farani Lanvin o le talosaga e aua nei "tuu atu i tamaitai lanu". Na faaalia foi e Scully i se talanoaga ma Business of Fashion i le 2016 e faapea o se tagata pueata na musu e fana se faataitaiga ona o ia e uliuli.

Designers pei o Kerisiano Siriano ma Olivier Rousteing o Balmain e masani ona lafo faʻataʻitaʻiga o lanu i latou faʻaaliga auala poʻo faʻasalalauga. Ma o mekasini e pei o Teen Vogue o loʻo faʻapipiʻiina foi le tele o ituaiga faʻataʻitaʻiga ma faʻapipiʻi fetu. E mafai fo'i ona matou fa'aaitalafu fa'ata'ita'iga pei o Jordan Dunn o lo'o tautala fa'asagatau i fa'ailoga fa'ailoga tagata i totonu o pisinisi. Na fa’ailoa e Dunn i le 2013 e le’i mana’o se tufuga pa’epa’e e pa’i i ona foliga ona o le lanu o lona pa’u.

E mafai fo'i ona tatou va'ava'ai i isi lala sooupu e pei ole Slay Models (e fai ma sui o fa'ata'ita'iga transgender) ma Anti-Agency (e fa'ailogaina fa'ata'ita'iga e le masani ai) mo nisi filifiliga eseese. E tasi le mea ua manino. Ina ia sili atu le eseesega i le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia e tagata le faʻaauau pea ona tautala ma naunau e faʻaoga avanoa.

Faitau atili